Bu makalemizde sizler için kolanın zararları ‘nı ve kolanın zararları nelerdir konusunu araştırdık.
Uzmanlar ve Bilim İnsanları şekerli içeceklerin obezite, tip 2 diyabet ve diş çürüğü gibi birçok sağlık sorununa katkı sağladığını düşünüyor. Araştırmacılar, bir kutu kola içmenin bir saat içinde vücuda ne kadar zarar verebileceğini ölçmüştür.
CDC’ye göre Amerika Birleşik Devletlerinin yaklaşık yarısı her gün en az bir bardak kola içtiğini söylemiştir. Genellikle orta yaşlı kişiler diğer yaş aralıklarına göre daha fazla kola içmektedir.
1 kutu Coca-Cola içerisinde yaklaşık 10 çay kaşığı şeker bulunmakta.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde en az 4 çay kaşığı, en fazla 6 çay kaşığı şeker kullanılması gerektiğini söylemişti. Hiçbir şey yemeseniz ve içmeseniz bile sadece bir kutu kola içseniz bu oranı rahatlıkla geçiyorsunuz.
2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre yılda sadece 184 bin kişi şekerli içecekler yüzünden hayatını kaybediyor.
Kolanın aksine su içmek kişiyi çok daha sağlıklı kılıyor.
Bu bilgilerden sonra bir kutu kolanın vücut üzerindeki etkilerine bakıyoruz.
Vücut üzerindeki etkiler

İngiliz Eczacı olan Niraj Naik, 330ml (1 kutu) kola içtikten sonra etkileri 1 saat içerisinde görünmeye başlıyor dedi. Naik söylediklerini, sağlık yazarı Wade Meredith’in araştırmasına dayandırdı.
Naik ayrıca normalde kola içen bir kişini içerisinde bulunan yüksek şeker nedeniyle kusması gerektiğini fakat asit tat oranını düşürdüğü için kusmadığımızı söylemiştir. Bununla birlikte kolanın içerdiği fosforik asit çok fazla şeker miktarına rağmen insan beynine sinyaller göndererek bir yudum daha alması için uyarıyor dedi.
Naik kolanın 20 dakika içerisinde kan şekerini oranının dramatik bir şekilde arttığını ve bir insülin patlamasına neden olduğunu söyledi. Karaciğer bu kadar fazla şekere ihtiyaç duymadığından fazla şekeri burada yağa çeviriyor. Bu nedenle karaciğer yalanmasına ve aşırı kiloya neden oluyor.
Eroine Benzer Etkiler Gösteriyor
Bir kutu kola içtikten yaklaşık 40 dakika sonra vücut kolanın içerisindeki tüm kafeini emmiş olur. Bu yüksek kafein oranı yüzünden göz bebekleri olduğundan çok daha büyük seviyeye gelir (büyür) ve kan basıncının yükselmesine sebep olur. Bu noktada kola beyindeki adenozin reseptörlerini bloke ederek uyuşukluğu önler.
Sadece 5 dakika sonra dopamin miktarı artar. Dopamin, beynin zevk ve ödül merkezlerini kontrol etmeyi sağlayan bir nörotransmiterdir. Bilgi grafiğine göre, kolanın bu merkezleri canlandırma biçimi eroinin etkilerine benzetilebilir. Dopamin miktarının artmasıyla kişi bir kutu kola daha ister.

İçeceği içtikten bir saat sonra sinire ve uyuşukluğa neden olan şeker çarpması başlayacaktır.
Naik, The Renegade Pharmacist adlı blogunda “Kola sadece yüksek fruktozlu mısır şurubu bakımından zengin değil, aynı zamanda rafine tuzlar ve kafeinle de dolu” diye yazıyor .
“Kola ve diğer işlenmiş yiyecek ve içeceklerde bulduğunuz yüksek miktarlarda bu bileşenlerin düzenli olarak tüketilmesi daha yüksek tansiyon, kalp hastalığı , diyabet ve obeziteye yol açabilir .
Niraj Naik / Basın Açıklaması
*****
Yazar/Editör: İlker T.
Kaynak: MedicalNewsToday
Çok zararlı ama içmek zorunda hissediyom bne kendmi