Özellikle ekonomisi düşük veya kötü ülkelerde görünen bu Kemer Sıkma Politikası faydaları ve zararları nedir?
Hangi ülkeler Kemer Sıkma Politikası Uyguluyor?
Genellikle kemer sıkma politikasını ülkeler pek sevmezler. Nedeni ise kemer sıkma politikasına gidildiğinde ülkeler vergileri arttırır ve memur maaşlarını, belediyeye verilen paraları düşürmek zorunda kalır. Bu da halkın tepkisini arttırır. Fakat eğer başka bir ülkeden veya bankadan borç alındı ise borç veren taraf kemer sıkma politikasının uygulanmasını isteyebilir. Bu durumda hükümet mecburen kemer sıkma politikasını uygular.
Tam olarak hangi ülkeler bu politikayı uyguluyor bilinmese de bir tahmin yürütebiliyoruz. Örneğin 2008 ekonomik krizinden sonra Almanya Yunanistan’a borç vermiştir ve kemer sıkma politikasına geçmesi konusunda zorlamıştır.
Vergilerin yüksek, alım gücünün düşük olması o ülkede kemer sıkma politikasının uygulandığı anlamına gelebilir. Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Brezilya ve Portekiz kemer sıkma politikası uygulayan ülkelere örnek gösterilebilir.
Kemer Sıkma Politikası
Kemer Sıkma Politikası, hükümetlerin ekonomileri kötü olduğunda istemeyerek geçtikleri bir politikadır. Herhangi bir hükümet kemer sıkma politikasına geçtiğinde halk bunu hızlı şekilde fark eder ve protesto veya isyanlar çıkartabilirler. Hükümet dış borçlanmanın altından kalkmak için vergileri arttırır ve giderleri düşürür. Her ne kadar faydalı gibi görünse de aslında oldukça büyük zararları vardır.
Avrupa’ya Üniversite İçin Nasıl Gidebiliriz?
Hükümet vergileri yükseltir ve maaşları azaltır/çoğu memuru kovar. Halkın geliri azalır ve yeterli harcamayı yapamadığı için yüksek vergiler ödeyemez. Çoğu insan işsiz kalır ve hükümet emekli maaşlarını ödeyemez. Bunların yanı sıra ülkenin istikrarı bozulur ve gelir adaletsizliği oluşur. Zengin daha çok zengin olur, fakir ise daha çok fakir olur. Memurlar dahil olmak üzere rüşvet artar ve bu bir hükümeti uçuruma sürükleyebilir.
Bu yüzden her ne kadar faydalı gibi görünse de aslında büyük bir yanlıştır. Hükümetin böyle bir politika uygulaması yerine uygulamak yerine faizi düşürüp dışarıdan yatırımcı çekmesi gerekmektedir, tarıma destek verilmelidir. Evet, giderleri düşürülmesi gerekiyor fakat bunu halkın elindeki ekmeğin alınarak yapılmaması gerekiyor. Halkın elinden zorla alınan cezalar ülkeyi güçlendirmek yerine istikrarsızlaştırır.